Gallery talks — 4 dec 2019

Loop door deze tentoonstelling met spoken-word kunstenaar en dichter Rachel Rumai, die haar ideeën en ontdekkingen deelt.

Prijs
Entreebewijs museum + €3,-
Locatie
Tentoonstellingszalen
Tijd
4 dec 2019, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw, om uiteenlopende redenen, naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Zij moeten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Dit is het verhaal van kunstenaars die moedige beslissingen nemen en in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. De tentoonstelling is een uitgelezen kans om het werk van de grote moderne meesters in een ander licht te zien én om nieuwe kunstenaars te ontdekken.

Na gewoond te hebben in drie verschillende landen en meer dan 15 keer verhuisd te zijn, is migratie een onderwerp dat een belangrijke rol speelt in de poëzie van Rachel Rumai Diaz. Wist je dat migratie van grote invloed is en zal blijven zijn op de kunstwereld? Kunst is niet enkel een weerspiegeling van de maatschappij, maar gaat hier ook een relatie mee aan en bezit de macht om een groot publiek aan te spreken. Rachel Rumai Diaz zal ingaan op de manier waarop kunst een cruciale rol speelt bij het transformeren, herdefiniëren en afbreken van het wereldwijde en aloude fenomeen migratie en landsgrenzen.

OVER RACHEL RUMAI

Schrijver, dichter en performer Rachel Rumai Diaz is een ‘autochtone buitenlander’ die veel landen als haar thuis ziet. Met haar woorden en optredens schildert ze mentale afbeeldingen en ze gebruikt de wereld als canvas. Rachel spreekt vloeiend Engels, Spaans, Nederlands en Spanglish en verweeft deze talen om poëzie te creëren die verbeeldingskracht, emoties en begrip teweegbrengt. Rachel is gepassioneerd over gelijkheid en het delen van niet-vertelde verhalen van de mensen om haar heen. Als storyteller is het haar doel om een brug te slaan tussen kunst en activisme om een artivisme te creëren dat onderwerpen als feminisme, postkolonialisme, identiteit en diversiteit aan de kaak stelt. Rachel is medeoprichter van de opkomende kunstgemeenschap 'De Vrouwenkamer', die een platform biedt aan vrouwelijke creatieven en nodigt kunstenaars en het publiek uit voor open discussies over onderwerpen als seksisme, ongelijkheid en feminisme. Rachel is ook medeoprichter van 'La Raza', een collectief opgericht door Latinx vrouwelijke creatieven in Nederland, dat zich bezighoudt met het verenigen van de Latinx-community.

Rachel Rumai Diaz
Rachel Rumai Diaz