Gallery talks — 20 mrt 2020

Rory Pilgrim won de Prix de Rome 2019. Op 20 maart geeft hij een bijzonder optreden met de jonge zangeres Declan Rowe John, die in The Undercurrent te horen is. Ook vertelt hij over het nieuwe werk dat hij voor de tentoonstelling maakte en waarmee hij deze prestigieuze prijs won.

Prijs
Museum ticket + € 3
Locatie
verzamelen bij informatiebalie in het Entreegebied
Tijd
20 mrt 2020, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Naar aanleiding van de meest recente richtlijnen van de regering met betrekking tot het coronavirus sluit het Stedelijk Museum Amsterdam de deuren voor bezoekers tot en met 6 april 2020.

Rory Pilgrim (1988) werkt met een breed spectrum van media, waaronder geluid, liedteksten, film, muziek, video, tekeningen en performances. Pilgrim maakte voor de Prix de Rome 2019 een nieuw video- en geluidskunstwerk, getiteld The Undercurrent. Met dit werk onderzoekt hij het verlies en geweld dat de ecologische crisis met zich meebrengt, op een persoonlijk niveau, om beter te begrijpen wat het betekent om te leven in tijden van crisis. De opnames werden gemaakt in Boise, Idaho (VS) tijdens workshops die Pilgrim organiseerde met jonge klimaatactivisten en bij een daklozengemeenschap.

Rory Pilgrim, The Undercurrent, multimedia-installatie, 2019-ongoing. Prix de Rome 2019. Foto: Daniel Nicolas Met dank aan de kunstenaar en andriesse eyck galerie, met speciale dank aan MING Studios en David Andrews (posters).
Rory Pilgrim, The Undercurrent, multimedia-installatie, 2019-ongoing. Prix de Rome 2019. Foto: Daniel Nicolas Met dank aan de kunstenaar en andriesse eyck galerie, met speciale dank aan MING Studios en David Andrews (posters).

OVER DE PRIX DE ROME

De Prix de Rome bestaat sinds 1808 in Nederland en is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is om talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar van de Prix de Rome is op donderdag 31 oktober bekend gemaakt: The Undercurrent van Rory Pilgrim. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher. Deze publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books. In de programmering van het Stedelijk werden recent solo-exposities opgenomen van eerdere deelnemers, zoals Magali Reus (winnaar 2015) en Saskia Noor van Imhoff (genomineerd in 2017).
Meer info: www.prixderome.nl