Het museum is open en veilig te bezoeken. Denk je aan je tijdslot, coronatoegangsbewijs en mondkapje?

Gallery talks — 13 jun 2018

Ter gelegenheid van de tentoonstelling De Gebroeders Djaya: Revolusi in het Stedelijk, organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een gallery talk door de schrijver en onderzoeker Reggie Baay. De gallery talk begint met een korte introductie door Kerstin Winking, gastconservator van de tentoonstelling.
Prijs
€3,- (excl. entree ticket)
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
13 jun 2018, 16.00 tot 17.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Tijdens deze gallery talk zal Reggie Baay ons rondleiden door de tentoonstelling en zijn perspectief op de schilderijen, foto's en het ander archiefmateriaal met ons delen. De tentoonstelling is het resultaat van een onderzoek naar werk van de Indonesische Gebroeders Djaya in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. De Gebroeders Djaya verbleven tussen 1947 en 1950 in Amsterdam, in hun eigen woorden waren ze er om een psychologische oorlog (‘psy war’) te voeren. Reggie Baay’s langdurige ervaring in het onderzoek naar visuele cultuur in relatie tot het Nederlandse koloniaalverleden, maakt hem de aangewezen persoon om ons tijdens de rondleiding de objecten in de tentoonstelling met andere ogen te laten zien.

MEER OVER DE SPREKER

Reggie Baay is schrijver en onderzoeker. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij zich specialiseerde in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. In het bijzonder die van het voormalige Nederlands-Indië / het huidige Indonesië. Zijn werk handelt in hoofdzaak over de verborgen aspecten van het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië en de impact ervan op de generaties van nu. Zowel in de Nederlandse als de Indonesische pers is zijn werk unaniem lovend besproken. Met name het boek over de njai, de vergeten Aziatische concubines (vrouwen met een status tussen dienstbode en geliefde) van de Europese kolonialen in het voormalige Nederlands-Indië (De Njai; Het concubinaat in Nederlands-Indië, 2008). Hierover ontdekte hij veel bijzonder fotomateriaal, en zijn boek over de vergeten slavernij in de vroegere kolonie ten tijde van het Nederlandse koloniale bestuur (Daar werd wat gruwelijks verricht, 2015) oogstten veel lof.

Op dit ogenblik werkt hij aan een boek over de periode van de dekolonisatie van Indonesië. Dit boek zal in september van dit jaar verschijnen. Reggie Baay is een ervaren spreker en geeft met grote regelmaat lezingen over zijn boeken en over de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Indonesië.