Nieuws — 15 mrt 2019

Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist

De tentoonstelling Freedom of Movement wordt afgesloten met de performance Software Garden van Rory Pilgrim, die twee keer wordt uitgevoerd in het Stedelijk Museum. In de tentoonstelling is al het gelijknamige multimedia werk te zien, bestaande uit elf muziekvideo’s die voor het eerst bij elkaar worden getoond. Nu zal de Britse kunstenaar voor het eerst de bijbehorende performance uitvoeren, in de vorm van een live avondvullend concert, waaraan mensen én een robot deelnemen.

De performance wordt uitgevoerd op:

vrijdag 22 maart van 19.30 tot 20.30 uur
zaterdag 23 maart van 15.00 tot 16.00 uur

Software Garden (2016-18) omvat een muziekalbum, live-performances, interactieve workshops en elf muziekvideo’s. Pilgrim verkent daarin de samenhang tussen technologie, lichamelijke beperking(en) en zorg en de politieke vraagstukken die hieraan zijn verbonden. Door poëzie, verhaal, muziek en choreografie met elkaar te combineren brengt Software Garden een gemengde groep mensen – die ieder op hun eigen manier discriminatie ervaren – bijeen om opnieuw over de zorg voor deze groep na te denken.

Het werk speelt in op een steeds meer gepolariseerd politiek klimaat waarin algoritmen online echokamers hebben gecreëerd die bijdragen aan een diepe verdeeldheid tussen verschillende groepen mensen. Met Software Garden laat Pilgrim zien hoe technologie kan worden gebruikt om juist interacties aan te moedigen tussen mensen met verschillende politieke, etnische, religieuze en sociaal-economische achtergronden, en van verschillende leeftijden.

Het concertelement van het werk zal worden geïntroduceerd via Skype door Carol R. Kallend, dichter en pleitbezorger voor rechten van mensen met een beperking. Fysiek wordt zij vertegenwoordigd door een robot genaamd Pepper. Kallend en Pepper worden vergezeld door singer-songwriter Robyn Haddon, de in Utrecht wonende zanger/rapper Daisy Rodrigues en danser/choreograaf Casper-Malte Augusta. Een groep professionele en niet-professionele dansers zal bewegingen uitvoeren die zijn bedacht in workshops gegeven door Augusta. De choreografie zal vragen onderzoeken die het kunstwerk oproept over aanraking, contact, collectiviteit en zorg, en nagaan hoe verschillende lichamen kunnen worden samengebracht, zowel via schermen als in de ‘echte’ wereld.

Dit performance zal plaatsvinden in het Teijin Auditorium.
De voertaal vanis Engels, toegang € 3 excl. museumentree.

OVER DE KUNSTENAAR

Rory Pilgrim nam ook in 2012 deel aan de Gemeentelijke Kunstaankopen, in de tentoonstelling Beyond Imagination. Toen voerde hij bij gelegenheid van de heropening van het museum samen met de Blikopeners van het Stedelijk en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor het werk OPEN uit, als onderdeel van de openingscereonie.

Rory Pilgrim studeerde aan het Chelsea College of Art and Design in Londen en was artist-in-residence aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk is tentoongesteld en opgevoerd in onder meer TENT, Rotterdam; Oude Kerk, Amsterdam; Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam; South London Gallery, Londen; de eerste Aziatische Biënnale/5de Guangzhou Triënnale; Van Gogh Museum, Amsterdam; Bonnefantenmuseum, Maastricht; Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam; De Hallen, Haarlem en het Cobra Museum, Amstelveen. Pilgrims werk is opgenomen in de collectie van verschillende Nederlandse instellingen, waaronder De Hallen, Haarlem; Stichting C.o.C.A., Rotterdam; en het Bonnefantenmuseum, Maastricht.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl