Thank you for 2023

Nieuws — 19 dec 2023

Het Stedelijk kijkt eind 2023 – het eerste lockdownvrije jaar sinds de pandemie – terug op een jaar dat gekenmerkt wordt door een nieuwe balans. Een nieuwe balans in bezoekcijfers, in hoe het museum met de collectie omgaat, en in de onderwerpen die we brengen.

BEZOEKCIJFERS 2023 

We zijn blij te kunnen melden dat in de bezoekcijfers zich duidelijk een herstel aftekent. Het Stedelijk koerst af op iets meer dan 600.000 bezoekers in 2023. De cijfers overstijgen daarmee niet alleen de prognose voor 2023, ze zitten ook op 90% van de aantallen in 2019, het laatste pre-coronajaar. Dat stemt positief.  

TENTOONSTELLINGEN IN 2023 

Het Stedelijk bracht in 2023 grote overzichten van het Canadese kunstenaarscollectief General Idea en van Nan Goldin (t/m 28 januari). De toestroom naar die laatste was na de opening begin oktober zo groot, dat het museum tijdsloten instelde. Het jaar ook solo’s van Yto Barrada, Martin Wong (t/m 1 april), Felix de Rooy en Ellen Gallagher (t/m 10 maart). Verder waren er het afgelopen jaar groepstentoonstellingen, waaronder die van de Gemeentelijke Kunstaankopen, de Best Verzorgde Boeken (t/m 7 januari) en de Prix de Rome (t/m 3 maart). Kunstenaars gaven het gebouw nieuwe energie, zoals Sophie Douala en Kristyan Sarkis (t/m 31 december) in Post No Bills. En het Stedelijk liet de collectie schitteren, met de 38-meter lange tekening die Keith Haring in 1986 speciaal voor het museum maakte en met de tentoonstelling MODERN – Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen, die via beeldende kunst en vormgeving liet zien hoe het idee van moderniteit zich ontwikkelde.   

BELANGRIJKE AANKOPEN VROUWELIJKE MAKERS 

Met steun van vele begunstigers en fondsen, waaronder de Mondriaan Stichting het Stedelijk Museum Fonds, met het daaraan verbonden Van Berckel-Boehmer Fonds en Tijl Aankoop Fonds, beide gericht op het verwerven van werk van vrouwelijke makers, kon het Stedelijk in 2023 belangrijke aanwinsten van vrouwelijke kunstenaars aan de collectie toevoegen, zoals werk van Hanna Höch, Natasja Kensmil, Ana Mendieta, Lily van der Stokker, Anne Imhof, Yto Barrada en Sandra Mujinga. Zo brengen we ook de collectie steeds meer in balans en kunnen we lacunes in de collectie aanvullen. Verder heeft het Stedelijk een monumentaal werk van Igshaan Adams kunnen aankopen, te zien in Tomorrow Is a Different Day, en waren er omvangrijke schenkingen van galeriehouder Fons Welters en van Maurice van Valen & Evi Vingerling.  

BIJZONDERE RESTAURATIES 

Dankzij de VriendenLoterij hebben heeft het Stedelijk het afgelopen jaar een serie tekeningen van Nola Hatterman kunnen restaureren, een nieuwe aanwinst, evenals de schommelstoel van Winfield, een topstuk in de tentoonstelling MODERN. Daarnaast hebben was het dankzij de VriendenLoterij mogelijk om de problematiek omtrent een belangrijk werk van Robert Ryman nader te kunnen onderzoeken en het complex samengestelde schilderij te kunnen restaureren.  

BURO STEDELIJK 

In 2023 is ook het jaar waarin Buro Stedelijk werd gelanceerd, de onafhankelijke entiteit binnen de muren van het Stedelijk, met als partners de Rijksakademie en De Ateliers, en gesteund door Ammodo en Fonds 21. Buro Stedelijk vond met een eigenzinnige, hedendaagse programmering direct zijn publiek, met succesvolle manifestaties binnen en buiten het Stedelijk.  

OP KOMST IN 2024: MARINA ABRAMOVIĆ EN DE BEELDENTUIN 

Na het overzicht van Nan Goldin opent half maart de meest complete solotentoonstelling ooit van Marina Abramović, de gelauwerde pionier van de performancekunst. Ook maakt het museum zich op voor een geheel vernieuwd entreegebied, met een beeldentuin, gratis en voor iedereen toegankelijk, op de plek waar voorheen de geliefde beeldentuin gelegen was. Gesteund door de Don Quixote Foundation zal dit een cadeau zijn aan de stad, die volgend jaar de viering van zijn 750ste verjaardag begint. 

Het volledige overzicht van tentoonstellingen vind je hier